Tietoa laiturista

Tietoa laiturista.

Laiturin puuosat ovat kestopuuta. Runko 123x48. Kansilaudat 95x28

Rst ruuvit ja nivelet. 

Laaka Laiturissa on merialumiinikuorinen laattaponttoni. Materiaali kuoren sisällä ei ime vettä itseensä. Varmistettu lähes 10 vuoden ympärivuotisella laiturin prototyypin testillä. Ponttoni on uppoamaton koska siinä ei ole ilmatilaa joka voisi täyttyä vedellä. Ponttonin alumiinikuoren ensisijainen tarkoitus onkin suojata ydintä kolhuilta. Ponttonit kasataan niittaamalla. 

Laituriin saa lisävarusteena reunakorokkeen joka muuttaa laiturin monipuoliseksi uima- ja venelaiturin "two in one" yhdistelmäksi. Ei enää kompromissia joka on korkea uimalaituriksi ja matala veneenkiinnitykseen.

Valmistajasta riippumatta kelluvan laiturin vakauden määrää siihen asennetut ponttonit. Yleensä putkiponttoneilla varusteltujen laitureiden uskotaan olevan vakaimpia.  Emme voi olla samaa mieltä. Alla on  vertailtu yleisesti käytössä olevia putki- ja laatikkoponttoniratkaisuja käyttämäämme laattaponttoniin. 

Vakausero on nivelkohdasta sekä laatan maltillisista kuormitusarvoista uppoumaan nähden laattaponttonin hyväksi vähintään 150% eli n.2.5 kertainen. Ero on todella merkittävä. 2 asteen kaltevuus saavutetaan laskelman mukaisella laattaponttonilla n.270 kg reunakuormalla. Laskelman mukaisten putki sekä laatikkoponttoneilla varustettujen laitureiden  2 asteen kaltevuus tulee n.110 kg. Lisäksi laiturissamme on turvallisuutta lisäävä ominaisuus. Laiturimme ei menetä vakauttaan eli kaadu mikäli reuna painuu veden alle vaan se "varoittaa" (vesi nousee reunan päälle) liian suuresta reunakuormasta.  Laskelman mukaisten putki sekä laatikkoponttonilaitureiden reunan kantavuus heikkenee hieman kun siirrytään laiturin lyhyelle sivulle. Laiturimme kaikki reunat kantavat hyvin. 

Laituri kelluu todella vähäisessä vedessä. Syväys on ilman kuormaa 2-3cm. Soveltuu myös mataliin rantoihin. Pienen syväyksen vuoksi laiturin saa uittamalla aivan rantaviivan tuntumaan joka helpottaa laiturin maihin vetämistä talveksi mikäli on vaara että jäät pääsevät liikkumaan.

Laiturilla voidaan ylittää soinen tai kaislikkoinen rantakaistale ilman paalutuksia, jolloin veden noustessa ja laskiessa laiturin kulkusilta jatkoineen on aina oikealla korkeudella, vaikka laituri jäisi osittain kuiville.

Laiturin takuu on 2 vuotta. Takuu ei koske luonnonvoimien kuten myrskyn tai jäiden liikkumisesta aiheutuneita vaurioita. Takuu ei myöskään koske hankautumia esim. kiviä vasten.
Laiturilla on Patentti- ja rekisterihallituksen hyödyllisyysmalli.